طلای آب‎شده چیست؟

 

این روزها صحبت از خرید و فروش طلای آب‌شده در بازار، اخبار و سایت‌های خبری، زیاد شنیده می‌شود و اسم طلای آب‌شده به عنوان یکی از بازارهای پر سود بر زبان هر سرمایه‌گذار و هرکسی که می‌‎خواهد پس اندازی داشته باشد، جاریست!

همچنین ممکن است افراد بسیاری را دیده باشید که به هم پیشنهاد می‌دهند: اگر پول دم دست دارید، فوراً آن را به طلای آب‎شده تبدیل کنید!»

اما در واقع چه سودی پشت خرید طلای آب‌شده است که علاوه بر سرمایه‌گذاران، مردم عادی که هیچ سر رشته‌ای از این بازار پیچیده و پر از ریسک ندارند به دنبال خرید طلای آب‌شده هستند! و اعتقاد دارند با خرید طلای آب شده سود خوبی می‌کنند. درست است طلای آبشده، اجرت و کارمزد ندارد و مالیاتی به آن تعلق نمی‌گیرد و روی کاغذ سود بیشتری نسبت به مصنوعات طلا دارد امّا اگر ندانسته و بدون توجه به نکات ریز، وارد خرید و فروش آن شویم، ممکن است چنان ضرری بدهیم که

مصنوعات طلا این ضرر را به ما ندهند.

در این یادداشت سعی کرده‌ایم تا پرده از راز طلای آبشده برداریم و از صفر تا صد طلای آبشده، سود و زیان خرید و فروش آن را شرح دهیم.

 

طلای ابشده یا Melt Gold از ذوب کردن طلای متفرقه به دست می‌آید. طلای متفرقه یا Scrap Gold همان طلای دست دوم و طلای شکسته‌ای است که روزی آن‌ها را به طلافروشی‌ها فروخته‌ایم. طلافروش و بازاری برای اینکه طلای متفرقه و طلای بلا استفاده را به چرخه تولید برگرداند، آن را برای ذوب شدن به کارگاه می‌فرستد. در کارگاه، طلای دست دوم و شکسته شده را در کوره‌های مخصوص ریخته‌گری طلا و جواهرات ذوب می‌کنند، از همین رو به آن طلای آب شده می‌گویند؛ چون واقعا آب شده! 

 

 

ابعاد طلای آبشده به چه صورت است؟

 

ابعاد طلای آب‌شده از هیچ قانونی پیروی نمی‌کند و می‌تواند وزن‌ و شکل های متفاوتی داشته باشد امّا معمولاً به شکل مفتول است. همانطور که گفته شد، کارگاه‌ها و کارخانه‌ها، طلاجات یا مصنوعات طلای دست دوم، شمش‌های طلا و یا هر چیز دیگری که از طلا ساخته شده است را ذوب می‌کنند، سپس در قالب‌هایی به شکل مفتول ریخته و به صورت یک قطعه طلای آب‎شده با عیار 18 درمی‌آورند.

مفتول بودن طلای آبشده به طلاساز کمک می‌کند که به هر اندازه طلایی که برای مصنوعات طلا لازم دارد، قیچی کند و مابقی طلای آب‌شده را دست نخورده باقی بگذارد. ناگفته نماند حمل و نقل طلای آبشده به شکل مفتول برای مردم عادی و طلافروش بسیار راحت‌تر از شکل و شمایلی است که برای شمش وجود دارد.

 

 

تفاوت طلای آب‎شده با طلای خام

 

 

همانطور که در مقاله‌های قبل نیز به آن اشاره کردیم با اینکه 

طلای خام زمین تا آسمان با طلای آب‎شده فرق دارد اما ممکن است در بازار از دهان طلافروشان لفظ خرید و فروش طلای خام » را بشنوید، تعجب نکنید! منظور طلافروشان در اینجا همان طلای آبشده است و اِلا که طلای خام را کارگران معدن طلا نیز به سختی استخراج می‌کنند چه برسد به طلافروشان در بازار!

طلای خام طلاییست که از معادن به دست می‌آورند و پس از طی کردن فرایندی پیچیده شمش‌های 24 عیار را در بازار و صنعت و کارگاه‌ها و کارخانه‌های طلا سازی عرضه می‌کنند؛ اما باز هم یادآور می‌شویم که طلای آب‎شده از ذوب طلاجات متفرقه و دست دوم به دست می‌آید و با عیاری معادل 18 در بازار خرید و فروش می‌شود.

 

 

تفاوت طلای آب‎شده با شمش طلا

 

 

شمش‌های طلا قطعاً تفاوت زیادی با طلای آبشده دارند و خب البته از هر نظری که حساب کنید شمش‌های طلا ارزشمندتر هستند.

اولین تفاوت طلای آبشده با شمش، در عیار آن هست. همانطور که گفتیم طلای آب شده همان طلاجات مستعمل یا طلاهای از مد رفته و خاک گرفته ویترین طلافروشان است. که چون عیار این طلاجات 18 است در نتیجه عیار طلای آب‎شده 18 است یا کمی بیشتر یا کمتر از 18 عیار هست. اما شمش‌های طلا، 24 عیار هستند و کمترین ناخالصی را دارند به همین خاطر است که گاهی به شمش‌های 24 عیار نیز 

طلای خام هم گفته می‌شود.

دومین تفاوت این هست که طلای آبشده فقط در ایران خرید و فروش می شود در حالی که 

شمش طلا بین‌المللی هست. درست هست که شکل هر دو یکی هست ولی چون عیار آنها فرق دارد، گواهی استاندارد بین الملی به طلای آبشده تعلق نمی‌گیرد.

برای اینکه طلای ابشده به عنوان شمش باشد باید عیار آن حداقل 950 باشد.

سومین تفاوت در ابعاد آن‌ها می‌باشد. طلای آبشده در اشکال مختلف موجود هست و هیچ قاعده‌ای ندارد در حالی که شمش، بین الملی می‌باشد و دارای وزن و ابعاد مشخصی هست. چون اکثرا کارگاه‌های طلاسازی از طلای ابشده برای ساخت مصنوعات طلا استفاده می کنند، راحت تر هستند که طلای آبشده به صورت مفتول (منظور به صورت باریک و دراز می‌باشد.) باشد و هر اندازه که بخواهند ببرند و از آن برای کار خود استفاده کنند.

اما چهارمین تفاوت: درست برعکس طلای آب شده شمش‌های شرکتی طلا بسیار معتبر با علائم حک شده بر روی آن و با عیاری مشخص و تضمین شده در بازار عرضه می‌شوند. خب مسلماً محصولی که از اعتبار زیادی برخوردار است و ما با خیال راحتتری آن را خریداری می‌کنیم کمی گرانتر از محصولی فاقد اعتبار است.

پنجمین تفاوت را می‌توان در اجرت آن‌ها دانست. 

شمش‌های 24 عیار شرکتی اجرت و کارمزد مشخصی دارند که توسط اتحادیه صنف طلا و جواهر هر کشور اعلام می‌شود و در مقابل آن طلای آب شده بدون اجرت و بدون هیچ کارمزدی در بین مردم خرید و فروش می‌شوند. که همین دلیلیست که مردم و سرمایه گذاران به خرید و فروش طلای آب شده بیشتر علاقه دارند تا شمش‌های 24 عیار شرکتی!

 


مشخصات

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها